Sposób przygotowania:
Gniazdka ,,pączki hiszpańskie''
1. Ciasto: Wodę, sól i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Uważamy, żeby masy nie przypalić. Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do suchej miski i bardzo dokładnie studzimy. Powinna być zimna.
Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku ( ważne, żeby je wbijać stopniowo ) i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste. Możemy zużyć trzy lub cztery jajka, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.
2. Smażenie: W garnku rozgrzewamy olej, następnie z papieru do pieczenia wycinamy kwadrat na który będziemy wyciskać gniazdka. Z ciasta na papier wyciskamy gniazdka i wrzucamy je do oleju, smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Studzimy.
3. Dekorowanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, polewamy nią gniazdka i dekorujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
4. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku ( ważne, żeby je wbijać stopniowo ) i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste. Możemy zużyć trzy lub cztery jajka, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.
2. Smażenie: W garnku rozgrzewamy olej, następnie z papieru do pieczenia wycinamy kwadrat na który będziemy wyciskać gniazdka. Z ciasta na papier wyciskamy gniazdka i wrzucamy je do oleju, smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Studzimy.
3. Dekorowanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, polewamy nią gniazdka i dekorujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.
4. Podanie: Podajemy i smacznego życzę.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję :)