Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Gniazdka ,,pączki hiszpańskie''

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne pączki z ciasta parzonego. Idealne na Karnawał. Można je dowolnie udekorować: lukrem, pudrem lub czekoladą. Bardzo polecam te z czekoladą. Zróbcie koniecznie. Smacznego.

Gniazdka ,,pączki hiszpańskie''

Składniki:

Gniazdka ,,pączki hiszpańskie''

Ciasto:

Dodatkowo:

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • cukrowa dowolna posypka
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Gniazdka ,,pączki hiszpańskie''
1. Ciasto: Wodę, sól i masło lub margarynę przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa, można mieszać mikserem ( ja tak zrobiłam ). Gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Uważamy, żeby masy nie przypalić. Gdy masa będzie jednolita i gęsta przekładamy ją do suchej miski i bardzo dokładnie studzimy. Powinna być zimna.

Następnie do zimnej masy wbijamy stopniowo po jednym jajku ( ważne, żeby je wbijać stopniowo ) i dokładnie ucieramy. Ciasto powinno być jednolite i dość gęste. Możemy zużyć trzy lub cztery jajka, trzeba wyczuć ten moment, żeby ciasto nie było ani za gęste, ani za rzadkie.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego z ozdobną końcówką.

2. Smażenie: W garnku rozgrzewamy olej, następnie z papieru do pieczenia wycinamy kwadrat na który będziemy wyciskać gniazdka. Z ciasta na papier wyciskamy gniazdka i wrzucamy je do oleju, smażymy z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Studzimy.

3. Dekorowanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, polewamy nią gniazdka i dekorujemy posypką. Odstawiamy do zastygnięcia czekolady.

4. Podanie: Podajemy i smacznego życzę. 



Rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.