SUPERPRZEPIS

Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone

  • 3
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 11
  • KALORIE: 180
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone Więcej zdjęć (2)

Ciasteczka te może nie są niskokaloryczne, ale za to smakują rewelacyjnie. Cudownie pachną i kuszą chrupkością.

Składniki:

Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone

38 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/2 szklanki ghee (masła klarowanego; ale może być zwykłe)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • ok 3/4 szklanki mleka (w oryginale 1, użyłam mniej)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu (pominęłam)

Dodatkowo:

  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:

Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone

Ciasto:

Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone
Masa ma być elastyczna i średnio miękka.

Do miski należy przesypać mąkę, kaszę manną, cukier puder oraz ewentualnie kardamon. Całość wymieszać z uprzednio roztopionym masłem, a następnie stopniowo z mlekiem. Ciasto powinno być elastyczne i średnio miękkie. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Wykrawanie:

Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone
Ciasteczka powinny posiadać okrągły kształt.

Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i z powstałego placka wykrawać (foremką lub szklanką) ciasteczka.

Smażenie:

Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone
Olej nie może być zbyt gorący, ponieważ ciasteczka będą spieczone na zewnątrz, a surowe w środku.

Ciastka smażyć na rozgrzanym oleju (nie może być zbyt gorący) przez około 5-6 minut - z obu stron do momentu aż będą rumiane.

Po usmażeniu:

Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażone
Ciastka odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Usmażone ciasteczka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Świetnie smakują smakują maczane w mleku, kakao lub też w herbacie. Należy je przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym pudełku.