Sposób przygotowania:
Meethi Tikkiyan - pakistańskie ciasteczka smażoneCiasto:

Do miski należy przesypać mąkę, kaszę manną, cukier puder oraz ewentualnie kardamon. Całość wymieszać z uprzednio roztopionym masłem, a następnie stopniowo z mlekiem. Ciasto powinno być elastyczne i średnio miękkie. Gotowe ciasto schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Wykrawanie:

Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i z powstałego placka wykrawać (foremką lub szklanką) ciasteczka.
Smażenie:

Ciastka smażyć na rozgrzanym oleju (nie może być zbyt gorący) przez około 5-6 minut - z obu stron do momentu aż będą rumiane.
Po usmażeniu:

Usmażone ciasteczka odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. Świetnie smakują smakują maczane w mleku, kakao lub też w herbacie. Należy je przechowywać w suchym i szczelnie zamkniętym pudełku.
SylaUla
Di bloguje
SylaUla napisał(a):
gusia1000