Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Kruche serduszka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Proste kruche ciasteczka w kształcie serduszek zdobione jedynie wałkiem grawerowanym z kwiatowym wzorkiem. Proste ale smaczne.

Kruche serduszka

Składniki:

Kruche serduszka

 

  • ok.35 dag mąki pszennej
  • 25 dag masła
  • 1 żółtko
  • 7 dag cukru pudru
  • parę kropli aromatu pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Kruche serduszka
Miękkie masło siekamy razem z przesianą mąką nożem na stolnicy. Następnie dodajemy cukier puder, żółtko i parę kropli aromatu. Zagniatamy gładkie ciasto i owijamy w folię spożywczą. Wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki.

Na podsypanej lekko mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość ok. 4 mm wałkiem grawerowanym ze wzorkiem w kwiaty.

Foremkami w kształcie serca wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 190 stopni i pieczemy 10-12 min.