Sposób przygotowania:
"Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiemPrzygotowanie galaretki I:
Obraną, pokrojoną w kostkę marchew ugotować do miękkości i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać. Napęczniałą wstawić na wolny ogień i rozpuszczać ciągle mieszając (nie może się zagotować!). Zdjąć z ognia, dodać marchew i cukier cynamonowy, dokładnie wymieszać.
Przygotowanie galaretki II:
Na desce do krojenia cienko rozprowadzić masę, zakryć ją folią spożywczą, wygładzić. Włożyć na noc do lodówki.
Wykrawanie ciasteczek:
Za pomocą kubka z ciasta francuskiego wykroić 12 krążków.
Pieczenie ciasteczek:
Wyłożyć do nasmarowanej olejem formy do babeczek, lekko dociskając. Spód ponakłuwać wykałaczką. Piec do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok 18 minut).
Przygotowanie kremu:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Gdy śmietanka będzie ubita, dodać mascarpone i zmiksować.
Przekrawanie ciastek:
Gdy ciasteczka ostygną, przekroić je na pół wszerz linii która się na nich utworzy po upieczeniu.
Kończenie ciasteczek:
Ciasteczka posmarować łyżką kremu i przykryć górną częścią. Pozostały krem rozsmarować po wierzchu ciasteczek. Z gotowej galaretki wycinać paseczki i zwinąć ślimaczka. Ułożyć na kremie. Ciasteczka przed podaniem udekorować perełkami i motylkami cukrowymi. Smacznego!