Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

"Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego, z rozpływającym się w ustach, delikatnym kremem i wierzchem z marchewkowej galaretki. Uświetnią każdą imprezę karnawałową.

"Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

"Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża marchewka
  • 150 g śmietany 30%
  • 100 g serka mascarpone
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • 1 łyżka cukru cynamonowego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • olej

Do dekoracji:

  • motylki cukrowe
  • perełki cukrowe

Sposób przygotowania:

"Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem

Przygotowanie galaretki I:

"Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem
Żelatyna w trakcie rozpuszczania w rondelku

Obraną, pokrojoną w kostkę marchew ugotować do miękkości i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać. Napęczniałą wstawić na wolny ogień i rozpuszczać ciągle mieszając (nie może się zagotować!). Zdjąć z ognia, dodać marchew i cukier cynamonowy, dokładnie wymieszać.

Przygotowanie galaretki II:

"Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem
Galaretka marchewkowa przed stężeniem w lodówce

Na desce do krojenia cienko rozprowadzić masę, zakryć ją folią spożywczą, wygładzić. Włożyć na noc do lodówki.

Wykrawanie ciasteczek:

"Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem
Krążki wykrojone z ciasta francuskiego do upieczenia

Za pomocą kubka z ciasta francuskiego wykroić 12 krążków.

Pieczenie ciasteczek:

"Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem
Ciasteczka francuskie przed upieczeniem w piekarniku

Wyłożyć do nasmarowanej olejem formy do babeczek, lekko dociskając. Spód ponakłuwać wykałaczką. Piec do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok 18 minut).

Przygotowanie kremu:

"Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem
Gotowy krem mascarpone do francuskich ptysiów

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Gdy śmietanka będzie ubita, dodać mascarpone i zmiksować.

Przekrawanie ciastek:

"Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem
Ciasteczka francuskie przekrojone na pół do nadziewania

Gdy ciasteczka ostygną, przekroić je na pół wszerz linii która się na nich utworzy po upieczeniu.

Kończenie ciasteczek:

"Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem
Gotowe ciasteczka nadziane kremem mascarpone przed udekorowaniem

Ciasteczka posmarować łyżką kremu i przykryć górną częścią. Pozostały krem rozsmarować po wierzchu ciasteczek. Z gotowej galaretki wycinać paseczki i zwinąć ślimaczka. Ułożyć na kremie. Ciasteczka przed podaniem udekorować perełkami i motylkami cukrowymi. Smacznego!