Sposób przygotowania:
"Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiemPrzygotowanie galaretki I:
!["Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem "Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ptysie-z-kremem-i-marchewkowym-slimaczkiem-493749.jpg)
Obraną, pokrojoną w kostkę marchew ugotować do miękkości i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać. Napęczniałą wstawić na wolny ogień i rozpuszczać ciągle mieszając (nie może się zagotować!). Zdjąć z ognia, dodać marchew i cukier cynamonowy, dokładnie wymieszać.
Przygotowanie galaretki II:
!["Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem "Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ptysie-z-kremem-i-marchewkowym-slimaczkiem-493751.jpg)
Na desce do krojenia cienko rozprowadzić masę, zakryć ją folią spożywczą, wygładzić. Włożyć na noc do lodówki.
Wykrawanie ciasteczek:
!["Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem "Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ptysie-z-kremem-i-marchewkowym-slimaczkiem-493750.jpg)
Za pomocą kubka z ciasta francuskiego wykroić 12 krążków.
Pieczenie ciasteczek:
!["Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem "Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ptysie-z-kremem-i-marchewkowym-slimaczkiem-493754.jpg)
Wyłożyć do nasmarowanej olejem formy do babeczek, lekko dociskając. Spód ponakłuwać wykałaczką. Piec do zrumienienia, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok 18 minut).
Przygotowanie kremu:
!["Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem "Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ptysie-z-kremem-i-marchewkowym-slimaczkiem-493752.jpg)
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Gdy śmietanka będzie ubita, dodać mascarpone i zmiksować.
Przekrawanie ciastek:
!["Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem "Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ptysie-z-kremem-i-marchewkowym-slimaczkiem-493755.jpg)
Gdy ciasteczka ostygną, przekroić je na pół wszerz linii która się na nich utworzy po upieczeniu.
Kończenie ciasteczek:
!["Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem "Ptysie" z kremem i marchewkowym ślimaczkiem](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ptysie-z-kremem-i-marchewkowym-slimaczkiem-493753.jpg)
Ciasteczka posmarować łyżką kremu i przykryć górną częścią. Pozostały krem rozsmarować po wierzchu ciasteczek. Z gotowej galaretki wycinać paseczki i zwinąć ślimaczka. Ułożyć na kremie. Ciasteczka przed podaniem udekorować perełkami i motylkami cukrowymi. Smacznego!