Sposób przygotowania:
Hiszpańskie mini pączkiETAP 1:
Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy z masłem oraz solą.
ETAP 2:
Do wrzącej wody dodajemy mąkę pszenną cały czas intensywnie mieszając aby ciasto się nie przypaliło. Mieszamy do momentu aż ciasto zacznie tworzyć kulę a mąka będzie niewidoczna.
Ciasto studzimy ,można co jakiś czas przemieszać.
ETAP 3:
Przestudzone ciasto przekładamy do miski miksera.
Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku aż masa będzie jednolita.
ETAP 4:
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Papier do pieczenia kroimy w niewielkie kwadraty, miej więcej o boku 5 cm.
Wyciskamy ciasto w kształcie kółek z niewielką dziurką w środku.
ETAP 5:
Olej rozgrzewamy i wkładamy małe gniazdka do góry papierkami , po chwili będzie można łatwo je oderwać . Smażymy na lekko brązowy kolor z każdej strony.
Ponieważ dziurka na środku jest mała podczas smażenia pączek urośnie i będzie bardziej przypominała kształt pączka niż tradycyjnego gniazdka.
ETAP 6:
Usmażone pączki przekładamy do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Kiedy będą już przestudzone ale nie zimne obtaczamy w cukrze pudrze .
marietta