Sposób przygotowania:
Gniazdka ptysiowe z dżemem
Do garnka średniego wlać szklankę wody zimnej, dodać pół kostki masła, mąkę przesianą i odmierzoną, pół łyżeczki soli oraz dodawać podczas ucierania po jednym jaju. Ucierać energicznie na parze. Zaparzyć masę, zdjąć i przestudzić.Następnie natrzeć blachę tłuszczem, a piekarnik nagrzać do 220 st. C Masę nałożyć do tulejki z brystolu i stopniowo wyciskać na blachę kolistymi ruchami okrągłe pączki, nie zapełniając środków, bo mają to być gniazdka ptysiowe. Piec ok. 20 min. Po upieczeniu potrzymać jeszcze w zamkniętym piekarniku, ale przedtem go wyłączyć. Potem wyjąć blachę i jeszcze studzić, by potem można je było przekroić w poprzek i przełożyć dżemem ananasowym z kawałkami owoców. Przełożone ptysie dodatkowo posypać przez sitko cukrem pudrem i podawać na paterze.