LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Gnocchi.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szczególnie delikatnie smakują podane z roztopionym masłem i świeżo startym parmezanem.

Gnocchi. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gnocchi.

 

  • 0,5 kg ugotowanych, utłuczonych ziemniaków
  • 4 łyżki mąki z ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajo
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oliwy

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi.
Ziemniaki wymieszać z mąką, jajkiem i żółtkami. Oprószyć solą i pieprzem. Wyrobić. Z ciasta formować małe kluseczki wielkości orzecha włoskiego. Widelcem nadać im formę małych płaskich wałeczków. Gotować w osolonym wrzątku z oliwą przez 10 minut. Podawać z ulubionym sosem lub jako dodatek do dań mięsnych.
Gnocchi.
Ugotowane i rozgniecione ziemniaki z pozostałymi składnikami.
Gnocchi.
Uformowane małe kluseczki z ciasta ziemniaczanego.
Gnocchi.
Formowanie widelcem małych wałeczków z kluseczek.
Gnocchi.
Gotowanie gnocchi w osolonej wodzie z oliwą.