Sposób przygotowania:
Serowe knedle z morelami
Morele myjemy i odsączamy z wody. Wycieramy ściereczką i kroimy na połówki, usuwamy pestki. Twaróg blendujemy z jajkiem na gładką masę i przekładamy do miski. Dodajemy mąkę i cukier, zagniatamy elastyczne ciasto.
Ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką i cienko wałkowujemy. Szklanką wycinamy krążki i na każdy krążek kładziemy połówkę moreli, zawijamy ciastem. Wkładamy do gotującej się wody z solą i olejem, gotujemy od wypłynieńcia przez około 3 minuty. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą.
Knedle przekładamy na talerze i posypujemy cukrem.
Ciasto przekładamy na stolnice podsypaną mąką i cienko wałkowujemy. Szklanką wycinamy krążki i na każdy krążek kładziemy połówkę moreli, zawijamy ciastem. Wkładamy do gotującej się wody z solą i olejem, gotujemy od wypłynieńcia przez około 3 minuty. Przekładamy na cedzak i przelewamy zimną wodą.
Knedle przekładamy na talerze i posypujemy cukrem.