Sposób przygotowania:
Wigilijne knedleETAP 1
CIASTO: Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego wsypujemy kaszę manna. Gotujemy ją, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.
ETAP 2
Do przestudzonej kaszy dodajemy mąkę oraz jajko. Całość wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta.
ETAP 3
Do przestudzonej kaszy dodajemy mąkę oraz jajko. Całość wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta.
Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 4 -5 cm. Wałek dzielimy na plastry o grubości około 1 cm. Powstałe plastry delikatnie rozpłaszczamy w dłoniach, po czym nakładamy na nie porcje śliwek kalifornijskich (2-3 sztuki). Formujemy knedle.
ETAP 4
Gotowe gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie. Ugotowane obtaczamy w bakaliowej panierce, porcjujemy na talerze i podajemy.
ETAP 5
PANIERKA: Mak delikatnie prażymy na suchej patelni. Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy cukier waniliowy, mielone orzechy włoskie, przygotowany mak oraz w miarę mieszania stopniowo bułkę tartą. W otrzymanej panierce obtaczamy ugotowane knedle.
mocsłodkości
robaczek