jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Wigilijne knedle

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli szukacie nieco odmiennych knedli na Wigilijny stół polecam ten przepis. Nadziane suszoną śliwką, a następnie obtoczone w chrupiącej, bakaliowej panierce smakują wyjątkowo.

Wigilijne knedle Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wigilijne knedle

CIASTO:

PANIERKA

  • 100 gram masła,
  • 50 gram suchego maku,
  • 50 gram mielonych orzechów włoskich,
  • Ok 4 łyżek buki tartej,
  • 1 cukier waniliowy,

DODATKOWO

  • 400 gram suszonych śliwek kalifornijskich na nadzienie,
  • Masło do delikatnego polania przed podaniem

Sposób przygotowania:

Wigilijne knedle

ETAP 1

Wigilijne knedle
do mleka dodajemy kaszę

CIASTO: Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego wsypujemy kaszę manna. Gotujemy ją, po czym zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia.

ETAP 2

Wigilijne knedle
kaszę łączymy z pozostałymi składnikami

Do przestudzonej kaszy dodajemy mąkę oraz jajko. Całość wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta.

ETAP 3

Wigilijne knedle
formujemy knedle ze śliwkowym nadzieniem

Do przestudzonej kaszy dodajemy mąkę oraz jajko. Całość wyrabiamy do otrzymania jednolitego ciasta.
Z ciasta formujemy wałek o średnicy około 4 -5 cm. Wałek dzielimy na plastry o grubości około 1 cm. Powstałe plastry delikatnie rozpłaszczamy w dłoniach, po czym nakładamy na nie porcje śliwek kalifornijskich (2-3 sztuki). Formujemy knedle.

ETAP 4

Wigilijne knedle
gotujemy knedle

Gotowe gotujemy około 5 minut w lekko osolonej wodzie. Ugotowane obtaczamy w bakaliowej panierce, porcjujemy na talerze i podajemy.

ETAP 5

Wigilijne knedle
ugotowane knedle panierujemy

PANIERKA: Mak delikatnie prażymy na suchej patelni. Masło rozpuszczamy. Do rozpuszczonego dodajemy cukier waniliowy, mielone orzechy włoskie, przygotowany mak oraz w miarę mieszania stopniowo bułkę tartą. W otrzymanej panierce obtaczamy ugotowane knedle.