edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 119]

Knedle ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne knedle z ugotowanych ziemniaków i śliwkami węgierkami w środku. Najlepiej smakują ze śmietaną i cukrem.

Knedle ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Knedle ze śliwkami
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy przez praskę. Studzimy.

2. Śliwki myjemy, nacinamy i usuwamy z nich pestki. 

3. Ziemniaki mieszamy z mąką, jajkiem i szczyptą soli. Łączymy wszystkie składniki w jednolite ciasto. Zagniatamy. 

4. Formujemy ciasto w wałek o średnicy około 3 cm. Kroimy go na kawałeczki, które rozpłaszczamy na dłoni w małe placuszki. 

5. Na środku placuszka umieszczamy śliwkę i zlepiamy dokładnie brzegi formując je w kulki. 

6. Zagotowujemy wodę w dużym garczku i dodajemy Sól. 

7. Do gotującej się wody wrzucamy partiami knedle. Gdy woda ponownie się za gotujemy przykręcamy ogień i gotujemy około 3-5 minut od momentu wypłynięcia knedli na powierzchnie. 

8. Wyjmujemy łyżką cedzakową i przekładamy na talerz. Polewamy śmietaną z cukrem.
Knedle ze śliwkami
Śliwki węgierki myjemy, nacinamy i pozbywamy się z nich pestek
Knedle ze śliwkami
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i przekładamy na stolnicę
Knedle ze śliwkami
Do ziemniaków dodajemy mąkę i jajko oraz szczyptę soli
Knedle ze śliwkami
Ciasto formujemy w kształt wałeczka a później odrywamy i kształtujemy na dłoni w placuszek