ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Twarogowe knedle śliwkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Knedle twarogowe ze śliwkami są najlepsze do zjedzenia latem gdy są słodkie, dojrzałe śliwki, podane ze śmietaną i cynamonem.

Twarogowe knedle śliwkowe

Składniki:

Twarogowe knedle śliwkowe

 

Sposób przygotowania:

Twarogowe knedle śliwkowe

ETAP 1:

Twarogowe knedle śliwkowe
Twaróg zmielić w maszynce na drobnym sitku.

Zmielony twaróg w misce większej wyrobić na gładkie ciasto z miękkim masłem, mąkami, cukrem, solą, jajkiem, zostawić przykryte ręcznikiem kuchennym na 10 minut.

ETAP 2:

Twarogowe knedle śliwkowe
Jeśli śliwki są małe to wkładamy całą bez pestki.

Z porcji ciasta formować placek, na środek położyć połówkę śliwki i zlepić dobrze ciasto na kulkę.

ETAP 3:

Twarogowe knedle śliwkowe
Knedle gotujemy w zależnośco od grubości ciasta, u mnie grubbsze i 10 minut.

Wodę w dużym garnku zagotować z łyżeczką soli, na wrzątek wkładać knedle, po wypłynięciu na średnim ogniu gotować 8-10 minut.

ETAP 4:

Knedle wyjmować cedzakiem na talerz, podawać ze śmietaną, cukrem, cynamonem.