Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1261]

Gnocchi z krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne włoskie kluseczki z ricottą i parmezanem skąpane w pomidorowo- czosnkowym sosie z krewetkami.

Gnocchi z krewetkami

Składniki:

Gnocchi z krewetkami

 

Sposób przygotowania:

Gnocchi z krewetkami
Robimy gnocchi: parmezan ścieramy na tarce, ricottę odsączamy. Do parmezanu i ricotty dodajemy rozbełtane jajko i przesianą mąkę.

Zagniatamy, formujemy wałeczki, które kroimy na drobne kluseczki.

Gotujemy wodę na wrzątek, solimy, na wrzątek wrzucamy kluseczki i gotujemy je, aż wypłyną na powierzchnię.

Krewetki obieramy, usuwamy jelitka. Czosnek (2 duże ząbki) i cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory w puszce, dusimy.

Rozdrabniamy sos blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, dodajemy mascarpone. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy posiekane 2 ząbki czosnku, wrzucamy krewetki i podsmażamy chwilę.

Krewetki wraz z sosem z patelni przerzucamy na patelnię z sosem pomidorowym, mieszamy, gotujemy razem 5 minut.

W międzyczasie ugotowane gnocchi podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku (posiekany ząbek).

Gnocchi wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.