Sposób przygotowania:
Gnocchi z krewetkami
Robimy gnocchi: parmezan ścieramy na tarce, ricottę odsączamy. Do parmezanu i ricotty dodajemy rozbełtane jajko i przesianą mąkę.
Zagniatamy, formujemy wałeczki, które kroimy na drobne kluseczki.
Gotujemy wodę na wrzątek, solimy, na wrzątek wrzucamy kluseczki i gotujemy je, aż wypłyną na powierzchnię.
Krewetki obieramy, usuwamy jelitka. Czosnek (2 duże ząbki) i cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory w puszce, dusimy.
Rozdrabniamy sos blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, dodajemy mascarpone. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy posiekane 2 ząbki czosnku, wrzucamy krewetki i podsmażamy chwilę.
Krewetki wraz z sosem z patelni przerzucamy na patelnię z sosem pomidorowym, mieszamy, gotujemy razem 5 minut.
W międzyczasie ugotowane gnocchi podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku (posiekany ząbek).
Gnocchi wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Zagniatamy, formujemy wałeczki, które kroimy na drobne kluseczki.
Gotujemy wodę na wrzątek, solimy, na wrzątek wrzucamy kluseczki i gotujemy je, aż wypłyną na powierzchnię.
Krewetki obieramy, usuwamy jelitka. Czosnek (2 duże ząbki) i cebulę siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory w puszce, dusimy.
Rozdrabniamy sos blenderem. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, dodajemy mascarpone. Na drugiej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy posiekane 2 ząbki czosnku, wrzucamy krewetki i podsmażamy chwilę.
Krewetki wraz z sosem z patelni przerzucamy na patelnię z sosem pomidorowym, mieszamy, gotujemy razem 5 minut.
W międzyczasie ugotowane gnocchi podsmażamy na maśle z dodatkiem czosnku (posiekany ząbek).
Gnocchi wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy posiekanym szczypiorkiem.