Sposób przygotowania:
Potrawka z ryżem i krewetkami
1. Ryż biały gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
2. Paprykę kroimy na kawałki, podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Krewetki obieramy, pozbawiamy jelit ("czarnych nitek").
4. Duży ząbek czosnku siekamy drobno.
5. 1 dużą łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, podsmażany czosnek, wrzucamy krewetki, podsmażamy chwilę.
6. Robimy sos: koncentrat pomidorowy łączymy z sosem sojowym i wodą, dodajemy imbir w proszku, odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Sos podgrzewamy na patelni, dodajemy paprykę i krewetki oraz ryż.
7. Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem.
2. Paprykę kroimy na kawałki, podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Krewetki obieramy, pozbawiamy jelit ("czarnych nitek").
4. Duży ząbek czosnku siekamy drobno.
5. 1 dużą łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, podsmażany czosnek, wrzucamy krewetki, podsmażamy chwilę.
6. Robimy sos: koncentrat pomidorowy łączymy z sosem sojowym i wodą, dodajemy imbir w proszku, odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Sos podgrzewamy na patelni, dodajemy paprykę i krewetki oraz ryż.
7. Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem.