Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Potrawka z ryżem i krewetkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczne danie z krewetkami, które można przyrządzić łatwo i szybko. W sam raz na obiad dla osób żyjących w biegu.

Potrawka z ryżem i krewetkami

Składniki:

Potrawka z ryżem i krewetkami

 

  • Ryż biały - 1 torebka
  • Krewetki black tiger - 300 g
  • Duży ząbek czosnku (lub 2 małe)
  • Łyżka masła
  • 2 papryki - 1 żółta, 1 czerwona
  • Imbir w proszku - łyżeczka
  • Słodka mielona papryka - łyżeczka
  • Sos sojowy - 3 łyżki
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • Woda - 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • Parmezan do starcia

Sposób przygotowania:

Potrawka z ryżem i krewetkami
1. Ryż biały gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

2. Paprykę kroimy na kawałki, podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem.

3. Krewetki obieramy, pozbawiamy jelit ("czarnych nitek").

4. Duży ząbek czosnku siekamy drobno.

5. 1 dużą łyżkę masła rozgrzewamy na patelni, podsmażany czosnek, wrzucamy krewetki, podsmażamy chwilę.

6. Robimy sos: koncentrat pomidorowy łączymy z sosem sojowym i wodą, dodajemy imbir w proszku, odrobinę soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku. Sos podgrzewamy na patelni, dodajemy paprykę i krewetki oraz ryż.

7. Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem.