usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Gnochi zapiekane w pomidorach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kluseczki ziemniaczane podane w inny sposób

Gnochi zapiekane w pomidorach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gnochi zapiekane w pomidorach

 

 

Sposób przygotowania:

Gnochi zapiekane w pomidorach
Ziemniaki myjemy, obieramy i gotujemy bez soli. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy widelcem lub mielimy w maszynce. Dodajemy mąkę i sól. Mieszamy ciasto. Przygotowujemy wałeczek z ciasta, kroimy na kawałki, lekko ugniatamy widelcem. Gotujemy osoloną wodę i wrzucamy kluseczki do wrzątku (na ok 7 minut). W czasie gdy kluseczki się gotują, przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sól i pieprz do smaku. Pomidory kroimy w większą kostkę. Cebulę, pomidory i przyprawy smażymy na margarynie (1 łyżka) aż pomidory się rozpadną. Gdy pomidory puszczą sok, wrzucamy drobno posiekany czosnek. Naczynie żaroodporne smarujemy resztką margaryny, wykładamy kluseczki, posypujemy oregano, wykładamy sos pomidorowy i mozarellę. Posypujemy oregano i zapiekamy w 170 stopniach przez 30 minut.
Gnochi zapiekane w pomidorach
Do ugotowanych i rozdrobnionych ziemniaków dodajemy mąkę
Gnochi zapiekane w pomidorach
Gdy pomidory puszczą sok dokładamy ząbek czosnku
Gnochi zapiekane w pomidorach
Do natłuszczonego naczynia wkładamy kluseczki (nie muszą być bardzo odsączone)
Gnochi zapiekane w pomidorach
Układamy resztę składników: sos pomidorowy, ser i oregano