Gofry bananowe z bitą śmietaną

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ostatnio dzieci mają szał na gofry, więc robię, bo dla mnie to czysta przyjemność. Do ciasta dodałam dojrzałego banana dla odmiany.

Gofry bananowe z bitą śmietaną

Składniki:

Gofry bananowe z bitą śmietaną

Ciasto

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 20 g budyniu śmietankowego w proszku
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 25 ml oleju
  • 1 dojrzały banan

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Gofry bananowe z bitą śmietaną
Banana rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem, jajko, mleko, cukier i olej. Miksujemy do połączenia składników i odstawiamy.

Po ok. 15 minutach porcje ciasta wlewamy do rozgrzanej gofrownicy i smażymy na rumiano.

Podajemy z bitą śmietaną, pokrojonym w kawałki bananem i sosem toffi.

Tagi:

gofry desery