Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Gofry bez mleka z kofiturą żurawinową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Gofry są bardzo smaczne, łatwe i szybkie do przygotowania. Można je podawać z bitą śmietaną lub konfiturą.

Gofry bez mleka z kofiturą żurawinową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry bez mleka z kofiturą żurawinową

 

  • 5 jajek
  • 35 dag mąki tortowej
  • 1/2 szkl oleju
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szkl wody gazowanej
  • szczypta soli
  • konfitura żurawinowa

Sposób przygotowania:

Gofry bez mleka z kofiturą żurawinową
Żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym zmiksować. Nie przerywając ubijania dodać wodę i olej. Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie zmiksować. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem, delikatnie wymieszać. Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta i piec na złoty kolor. Ostudzić na kratce, podawać z konfiturą żurawinową.
Gofry bez mleka z kofiturą żurawinową
Żółtka z cukrm cukrem wanilinowy i wodą zmiksować
Gofry bez mleka z kofiturą żurawinową
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę
Gofry bez mleka z kofiturą żurawinową
Na końcu deliktnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek
Gofry bez mleka z kofiturą żurawinową
Na rozgrzaną gofrownicę wlewać porcje ciasta