Domowe gofry kojarzą się z kaloryczną przekąską, z dużą ilością bitej śmietany i słodkim sosem czekoladowym lub owocowym. Deser można jednak zrobić w wersji light. Dietetyczne gofry robi się na bazie płatków owsianych, kaszy jaglanej, otrębów pszennych, mąki pełnoziarnistej lub całkowicie bez mąki. Przygotowując ciasto na gofry w wersji light, najlepiej całkowicie zrezygnować z cukru lub zastąpić go odrobiną miodu. Chrupiące gofry wyjęte prosto z gofrownicy doskonale będą smakować ze świeżymi owocami np.: truskawkami, bananami, malinami, jagodami, winogronem czy brzoskwiniami, polane np. jogurtem naturalnym lub musem owocowym.

Dietetyczne gofry z płatków owsianych

Chrupiące gofry dietetyczne można zrobić z płatków owsianych, jajek, wody mineralnej, banana i odrobiny oleju kokosowego. Składniki wystarczy zmieszać ze sobą (najlepiej blenderem) na gładką masę, a potem piec na gofrownicy, cienko posmarowanej olejem. Gofry bananowe dietetyczne można dodatkowo urozmaicić, dodając na wierzch inne owoce, najlepiej pokrojone na mniejsze kawałki.

Dietetyczne gofry bez mąki

Domowe gofry można zrobić, nie używając mąki. Gofry po upieczeniu będą chrupkie i o lekko brązowym kolorze. Ciasto na gofry można przygotować np.: z jajek, sody oczyszczonej, ziaren łuskanego słonecznika, wiórków kokosowych i oleju kokosowego oraz syropu klonowego. Aby deser ładnie pachniał, do ciasta wsypuje się odrobinę ekstraktu z wanilii, cynamonu lub soku cytrynowego. Ciasto piecze się w gofrownicy, aż placki zaczną się rumienić.

Niskokaloryczne gofry – z czym podawać?

Chrupiące gofry dobrze smakują z różnymi owocami. Najlepiej, aby były one świeże. Dietetyczny deser można też polać jogurtem naturalnym, domową konfiturą albo musem owocowym (zrobionym po zmiksowaniu owoców np. z kostkami lodu). Ciasto na gofry można doprawiać sokiem z cytryny lub pomarańczy, syropem klonowym, cynamonem albo wanilią.
Gofry biszkoptowe

Gofry biszkoptowe

Domowe gofry biszkoptowe są twardsze i bardziej chrupiące niż zwykłe. Potrafią udźwignąć całą górę owoców i frużeliny, a jeszcze lepiej niż z klasycznymi dodatkami smakują z miodem i syropem klonowym. Mieszankę do ich wypieku można kupić w sklepie lub przygotować samodzielnie. Wystarczy mieć: jajka, mleko, mąka, cukier, cukier waniliowy, tłuszcz i proszek do pieczenia.

Gofry bez jajek

Gofry bez jajek

Gofry bez jajek to rozwiązanie idealne dla wegan oraz osób, które jajek jeść nie mogą. Bardzo ważne jest opracowanie proporcji poszczególnych składników oraz gofrownica o dużej mocy. Ciasto bez jajek jest puszyste a po wystygnięciu nie ma ciągnącej się struktury. Jajka można zastąpić serkiem tofu lub odrobiną sera białego. Dodatek rozgniecionego widelcem banana lub siemienia lnianego również doskonale zastępuje jajko w przepisie oraz nadaje gofrom bardzo ciekawy smak.

Ciasto na gofry

Ciasto na gofry

Ciasto na gofry to mieszanka jajek, mleka, mąki, oleju i proszku do pieczenia. Wszystkie składniki miesza się na jednolitą masę i wylewa (najlepiej chochelką) porcjami na rozgrzaną gofrownicę. Do ciasta na gofry można dodać ulubioną przyprawę, by nadać wypiekom niepowtarzalny aromat. W ten sposób łatwo otrzymać gofry waniliowe czy cynamonowe. Po upieczeniu, gofry najlepiej ustawiać pionowo, np. w serwetniku lub pomiędzy dwiema miseczkami. Dzięki temu po wystygnięciu będą chrupkie.

Gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe

Gofry bezglutenowe można przygotować z mąki ryżowej, kukurydzianej, kokosowej, gryczanej, ziemniaczanej, jaglanej, sojowej lub mąki z ciecierzycy. Bardzo ważne jest, by zachować odpowiednie proporcje poszczególnych składników. Najczęstszą mieszanką na gofry bezglutenowe jest połączenie mąki gryczanej, ryżowej i ziemniaczanej. Gotowe ciasto należy odstawić na 10 minut, by mąka spęczniała. Przygotowując bezglutenowe gofry, należy również użyć proszku do pieczenia bez glutenu lub sody.

Gofry owsiane

Gofry owsiane

Gofry owsiane przygotowuje się z mąki owsianej, którą można kupić lub zrobić samodzielnie. Wystarczy zmielić płatki owsiane (np. górskie) w młynku do kawy lub blenderem ręcznym. Powstała w ten sposób mąka jest idealna do różnego rodzaju wypieków. Po wymieszaniu wszystkich składników należy odstawić ciasto na 10-15 minut. W tym czasie mąka napęcznieje i konieczny będzie dodatek wody lub mleka. Owsiane gofry najlepiej smakują z czekoladą i bananami.

Gofry z bitą śmietaną

Gofry z bitą śmietaną

Gofry można podawać z gotową, kupioną bitą śmietaną lub tą przygotowaną samodzielnie. Do ubijania najlepsza jest słodka i tłusta śmietanka. Najlepiej smakują gofry z bitą śmietaną i owocami. Mogą to być świeże jagody, borówki, truskawki lub dżemy czy konfitury. Gofry z bitą śmietaną można również zrobić w wersji wegańskiej. Doskonałe do tego jest mleko kokosowe z puszki. Kokosową bitą śmietanę uzyskuje się poprzez ubijanie mleka blenderem lub trzepaczką.

Gofry bez mleka

Gofry bez mleka

Gofry bez mleka można przygotować na wodzie lub na mleku roślinnym. W przepisach, mleko można zastąpić wodą. Bardzo ważne jest, by wszystkie składniki na ciasto przed połączeniem miały temperaturę pokojową. Ciasto najlepiej mieszać szpatułką lub łyżką. Mogą, a nawet powinny, zostać w nim grudki. Zbyt dokładne i długie mieszanie może spowodować, że gofry będą się rozpadały albo będą za twarde. Mleczny smak łatwo uzyskać, dodając mleko kokosowe, ryżowe lub sojowe.

Znaleźliśmy 9 przepisów w kategorii Dietetyczne gofry