kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gofry brzoskwiniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne gofry brzoskwiniowe. Ciasto zrobiłam na bazie zblendowanych brzoskwiń. Polecam na słodkie śniadanie lub deser.

Gofry brzoskwiniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gofry brzoskwiniowe

 

  • 2 brzoskwinie
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 szkl mleka
  • 4 łyżki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gofry brzoskwiniowe
Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pokrojony miąższ przekładamy do kielicha blendera i blendujemy na gładki mus. Do musu dodajemy jajka i cukier, blendujemy przez chwilę.
Masę przelewamy do miski i dolewamy mleko i olej, mieszamy i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy.
Rozgrzewamy gofrownice, natłuszczający ją i pieczemy gofry. Usmażone gofry układamy na talerzu.
Gofry brzoskwiniowe
Pokrojony miąższ brzoskwiń przekładamy do kielicha blendera.
Gofry brzoskwiniowe
Do musu brzoskwiniowego dodajemy jajka i cukier i blendujemy.
Gofry brzoskwiniowe
Ciasto wylewamy na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownice.
Gofry brzoskwiniowe
Upieczone gofry zdejmujemy z gofrownicy.