Sposób przygotowania:
Pęczotto z kurczakiem i suszonymi grzybami
Grzyby zalewamy bulionem warzywnym, odstawiamy na min.2 godziny. Następnie grzyby gotujemy w bulionie, aż zmiękną. Po ugotowaniu bulion przecedzamy przez sito. Grzyby kroimy dość drobno. Bulion zostawiamy - będziemy dolewać go do kaszy.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż będzie szklista. Wrzucamy pierś z kurczaka, smażymy. Wrzucamy kaszę i podsmażamy ok.3 minut. Dolewamy stopniowo bulion - gdy pęczak wchłonie porcję bulionu, wlewamy następną. Cały proces powinien trwać 20-25 minut, aż kasza zmięknie. Kaszotto doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem suszonym, rozmarynem suszonym. Na koniec dodajemy łyżkę mascarpone.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem.
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju, aż będzie szklista. Wrzucamy pierś z kurczaka, smażymy. Wrzucamy kaszę i podsmażamy ok.3 minut. Dolewamy stopniowo bulion - gdy pęczak wchłonie porcję bulionu, wlewamy następną. Cały proces powinien trwać 20-25 minut, aż kasza zmięknie. Kaszotto doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem suszonym, rozmarynem suszonym. Na koniec dodajemy łyżkę mascarpone.