lucyna19

lucyna19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Gofry Jasia.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Moj synus uwielbia gofry.

Gofry Jasia. Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gofry Jasia.

 

  • 1/2 kg mąki,
  • 5 jaj,
  • 1 kostka margaryny,
  • mniej niż poł szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • dżem

Sposób przygotowania:

Gofry Jasia.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek i szczypty soli ubijamy sztywną pianę. Cukier ucieramy z żółtkami na puch, dolewamy stopniowo wodę, wsypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Pod koniec cienką stróżka wlewamy margarynę, a po niej dodajemy pianę.Mieszamy delikatnie. Ciasto wlewamy na rozgrzaną gofrownicę. Po upieczeniu gofry stawiamy na stojąco, zeby nie zmiękły.Smarujemy dżemem.
Gofry Jasia.
Gofry ustawiamy pionowo, zeby nie zmiękły.

Tagi:

gofry desery