mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Gofry kefirowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczne, szybkie, lekkie gofry na bazie kefiru. Idealnie smakują posypane cukrem pudrem i świeżymi jagodami :)

Gofry kefirowe z jagodami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gofry kefirowe z jagodami

 

  • 1 duży kefir (400 g)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • mąka pszenna
  • świeże jagody do podania
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:

Gofry kefirowe z jagodami
W misce umieszczam kefir, jajka, olej i całość krótko miksuję do połączenia się składników. W drugiej misce przesiewam mąkę z proszkiem, wsypuję cukier. Do płynnych składników dodaję stopniowo sypkie i dokładnie całość miksuję. Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany. Do rozgrzanej gofrownicy nabieram łyżką porcje ciasta i smażę złociste gofry. Podaję je na ciepło lub zimno oprószone cukrem pudrem i posypane świeżymi (lub rozmrożonymi) jagodami.
Gofry kefirowe z jagodami
Składniki suche i mokre mieszam w osobnych miskach, a potem przekładam do jednej
Gofry kefirowe z jagodami
Miksuję ciasto aż do otrzymania konsystencji gęstej śmietany