Sposób przygotowania:
„Gofry szarlotki” z kremem mascarponeETAP 1
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przysmażamy około 15 minut.
Pod koniec przyprawiamy je do smaku cynamonem, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Jabłka dzielimy na 4 części, bo tyle będzie gofrów.
ETAP 2
Gotowe ciasto francuskie rozwijamy.
Dzielimy ja na 8 prostokątów ( ich wielkość należy dopasować do wielkości gofrownicy, którą dysponujemy).
Na co drugi prostokąt wykładamy porcje jabłek.
ETAP 3
Jabłka przykrywamy pustym ciastem i brzegi delikatnie dociskamy.
Tak przygotowane „szarlotki” umieszczamy kolejno w nagrzanej gofrownicy. Gofry pieczemy około 7 minut.
ETAP 4
Gotowe wyjmujemy i studzimy na kratce.
ETAP 5
Między czasie przygotowujemy krem.
Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, po czym łączymy je z serkiem mascarpone.
Gotowy krem wykładamy na delikatnie przestudzone gofry. Wierzch posypujemy porzeczką i jagodami.
Danie jest już gotowe do podania.
Magdalena88
halina