jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

„Gofry szarlotki” z kremem mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Chrupkie gofry wypełnione jabłkami, podane z delikatnym kremem i orzeźwiającymi owocami porzeczki mogą jak najbardziej mogą konkurować z tradycyjnymi.

„Gofry szarlotki” z kremem mascarpone Więcej zdjęć (5)

Składniki:

„Gofry szarlotki” z kremem mascarpone

SKŁADNIKI

  • 5 dużych jabłek,
  • 250 gram serka mascarpone,
  • 2 żółtka,
  • porzeczki, jagody do posypania
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • cynamon do smaku

Sposób przygotowania:

„Gofry szarlotki” z kremem mascarpone

ETAP 1

„Gofry szarlotki” z kremem mascarpone
przysmażone jabłka studzimy

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i przysmażamy około 15 minut.

Pod koniec przyprawiamy je do smaku cynamonem, zdejmujemy z ognia i studzimy.

Jabłka dzielimy na 4 części, bo tyle będzie gofrów.

ETAP 2

„Gofry szarlotki” z kremem mascarpone
jabłka wykładamy na co drugie ciasto

Gotowe ciasto francuskie rozwijamy.

Dzielimy ja na 8 prostokątów ( ich wielkość należy dopasować do wielkości gofrownicy, którą dysponujemy).

Na co drugi prostokąt wykładamy porcje jabłek.

ETAP 3

„Gofry szarlotki” z kremem mascarpone
uformowane gofry pieczemy

Jabłka przykrywamy pustym ciastem i brzegi delikatnie dociskamy.

Tak przygotowane „szarlotki” umieszczamy kolejno w nagrzanej gofrownicy. Gofry pieczemy około 7 minut.

ETAP 4

„Gofry szarlotki” z kremem mascarpone
Gofry studzimy na kratce

Gotowe wyjmujemy i studzimy na kratce.

ETAP 5

„Gofry szarlotki” z kremem mascarpone
przygotowujemy krem do podania gofrów

Między czasie przygotowujemy krem.

Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, po czym łączymy je z serkiem mascarpone.

Gotowy krem wykładamy na delikatnie przestudzone gofry. Wierzch posypujemy porzeczką i jagodami.

Danie jest już gotowe do podania.


Tagi:

deser gofry owoce