eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Szaszłyki Eli z wątróbką drobiową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Szaszłyki z wątróbki drobiowej, cebuli i jabłek. Całość posmarowana marynatą. Szaszłyki upieczone na grillu.

Szaszłyki Eli z wątróbką drobiową

Składniki:

Szaszłyki Eli z wątróbką drobiową

szaszłyki

  • 1.20 kg wątróbki drobiowej
  • 4 duże jabłka
  • 5 cebul

marynata

dodatki

  • 16 metalowych szpadek lub bambusowych

Sposób przygotowania:

Szaszłyki Eli z wątróbką drobiową

przygotowanie wątróbki

Szaszłyki Eli z wątróbką drobiową
Wątróbkę opłukać,odsączyć i oczyścić z błon i tłuszczu.

Wątróbkę opłukać pod bieżącą wodą i odsączyć. Z wątróbki usunąć tłuszcz i błony.

przygotowanie jabłek

Szaszłyki Eli z wątróbką drobiową
Po obraniu ze skórek i usunięciu gniazd nasiennych pokroić jabłka na cząstki.

Jabłka umyć,obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić jabłka na cząstki.

przygotowanie szaszłyków

Szaszłyki Eli z wątróbką drobiową
Na szpadki nadziewać cebulę,wątróbkę,jabłko na przemian i zakończyć cebulą.

Jeśli używamy patyczków bambusowych, to na godzinę namoczyć je w wodzie. Cebule obrać i pokroić na cząstki. Na szpadki lub patyki nadziewać cebul, wątróbkę, jabłko i powtarzać. Na końcu nadziać cebulę bo najlepiej się trzyma.

grillowanie szaszłyków

Wymieszać składniki marynaty. Gotowe szaszłyki posmarować ze wszystkich stron marynatą, położyć na posmarowanych olejem tackach aluminiowych i grillować do zrumienienia, co jakiś czas obracając. Smacznego!


Tagi:

grill podroby