Sposób przygotowania:
Gofry z kremem i jagodamiEtap 1
Gofry: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski. Dodać do nich cukier, cukier waniliowy, olej i mleko, dokładnie wymieszać.
Etap 2
Do mokrych składników dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.
Etap 3
Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do ciasta. Ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać.
Etap 4
Na rozgrzaną, posmarowaną lekko olejem płytę gofrownicy wylać porcję ciasta, zamknąć górną pokrywę. Gofry piec po kilka minut na rumiano. Upieczone gofry lekko przestudzić na kratce.
Etap 5
Krem: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.
Etap 6
Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej mascarpone i ciepłą roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać.
Etap 7
Sos jagodowy: Jagody oczyścić, opłukać, przełożyć do garnka.
Dodać do nich trochę cukru (ilość wg upodobań). Podgrzewać na małym ogniu bez przykrycia, aż jagody się rozpadną, a połowa płynu odparuje. Sos jagodowy przestudzić.
Etap 8
Gofry podawać z kremem z białą czekoladą i sosem jagodowym.