SUPERPRZEPIS

Gofry z kremem i jagodami

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Gofry z kremem i jagodami

Pyszne, złociste, chrupiące gofry z kremem śmietanowo-serowym z białą czekoladą i sosem z leśnych jagód... I czegóż chcieć więcej :)

Składniki:

Gofry z kremem i jagodami

Gofry:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

Krem:

Sos:

  • 1 szklanka jagód
  • cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Gofry z kremem i jagodami

Etap 1

Gofry z kremem i jagodami
Żółtka olej mleko cukier i cukier waniliowy przełożone do miski.

Gofry: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski. Dodać do nich cukier, cukier waniliowy, olej i mleko, dokładnie wymieszać.

Etap 2

Gofry z kremem i jagodami
Mąką i proszek do pieczenia dodane do płynu z jajkami.

Do mokrych składników dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać.

Etap 3

Gofry z kremem i jagodami
Białka ubite na pianę dodane do przygotowanego ciasta.

Białka ubić na sztywno. Pianę z białek dodać do ciasta. Ponownie dokładnie, ale delikatnie wymieszać.

Etap 4

Gofry z kremem i jagodami
Porcja ciasta wylana na rozgrzaną płytę gofrownicy.

Na rozgrzaną, posmarowaną lekko olejem płytę gofrownicy wylać porcję ciasta, zamknąć górną pokrywę. Gofry piec po kilka minut na rumiano. Upieczone gofry lekko przestudzić na kratce.

Etap 5

Gofry z kremem i jagodami

Krem: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Etap 6

Gofry z kremem i jagodami

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej mascarpone i ciepłą roztopioną czekoladę, dokładnie wymieszać.

Etap 7

Gofry z kremem i jagodami

Sos jagodowy: Jagody oczyścić, opłukać, przełożyć do garnka.

Dodać do nich trochę cukru (ilość wg upodobań). Podgrzewać na małym ogniu bez przykrycia, aż jagody się rozpadną, a połowa płynu odparuje. Sos jagodowy przestudzić.

Etap 8

Gofry z kremem i jagodami

Gofry podawać z kremem z białą czekoladą i sosem jagodowym.


Tagi:

gofry