Sposób przygotowania:
Golabeczki
Kapuste ugotowac w osolonej wodzie,wczesniej naciac glaba tak,aby lepiej bylo zdejmowac liscie.Na poczatku glabem do dolu a jak sie woda zagotuje to po ok.10 min przewrocic do gory nogami i po kazdych 3 minutach sciagac po 3-4 liscie.Po pierwszym sciagnietym lisciu wiadomo jaka bedzie czestotliwosc sciagania.Zetrzec marchewkw na grubych oczkach,posiekac pietruszke,zeszklic cebule na malej ilosci oliwy,ugotowac ryz w osolonej wodzie i przestudzic(mozna przelac zimna woda).Wymieszac mieso ze wszystkimi skladnikami-pieprz i curry dodac w/g wlasnego uznania.Z lisci odkroic wierzchnia czesc zgrubienia i nadziewac kazdy kolejny lisc naszym przygotowanym farszem,zawijac lisc w formie koperty i ukladac ciasno w naczyniu zaroodpornym,na ktorego dnie powinny sie znalezc odrzuty z kapusty(uszkodzone liscie i poplastrowany glab).Na wierzch golabkow(mozna posypac kminkiem)polozyc ziemniaki przekrojone na pol i zalac woda z gotowania kapusty.Przykryc naczynie i piec w piekarniku nagrzanym do ok.160*c(gora-dol) przez 50 min.
bajtek
evita0007