BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Złoty Ekspert
[Przepisów: 800]

Gołąbki z włoskiej kapusty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Gołąbki z włoskiej kapusty zapiekam w piekarniku a następnie podaje z sosem lub polane ketchupem. Tak właśnie podane gołąbki z włoskiej kapusty lubi moja rodzinka.

Gołąbki z włoskiej kapusty

Składniki:

Gołąbki z włoskiej kapusty

 

  • główka kapusty włoskiej
  • mięso mielone 500 g,
  • woreczek ryżu,
  • pieczarki około 150 g,
  • cebula 2 szt,
  • jajko 1,
  • sól,pieprz do smaku,
  • przyprawa do mięsa mielonego do smaku,
  • odrobina bazylii,
  • odrobina przyprawy w płynie do smaku,

Sposób przygotowania:

Gołąbki z włoskiej kapusty
Z kapusty wyciąć głąba. 

Liście kapusty sparzyć kilka minut w lekko osolonej wrzącej wodzie. 

Po wyjęciu pościnać grubsze nerwy.

Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. 

Po ugotowaniu wystudzić.

Obrać cebule pokroić w kostkę, podsmażyć do zeszklić na rozgrzanym oleju.

Do podsmażonej cebuli dodać obrane, pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć do miękkości pieczarek a następnie wystudzić.

Do miski włożyć mięso dodać ryż, pieczarki z cebulką, jajko i przyprawy. 

Wszystko razem dokładnie wymieszać.

Na liście nakładać farsz i zawijać gołąbki.

Gołąbki układać w większym garnku, zalać wodą i dusić około 20 - 30 minut.

Po tym czasie gołąbki przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 20 minut aby gołąbki sie zrumieniły i przypiekły.