Sposób przygotowania:
Gołąbki z włoskiej kapusty
Z kapusty wyciąć głąba.
Liście kapusty sparzyć kilka minut w lekko osolonej wrzącej wodzie.
Po wyjęciu pościnać grubsze nerwy.
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
Po ugotowaniu wystudzić.
Obrać cebule pokroić w kostkę, podsmażyć do zeszklić na rozgrzanym oleju.
Do podsmażonej cebuli dodać obrane, pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć do miękkości pieczarek a następnie wystudzić.
Do miski włożyć mięso dodać ryż, pieczarki z cebulką, jajko i przyprawy.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na liście nakładać farsz i zawijać gołąbki.
Gołąbki układać w większym garnku, zalać wodą i dusić około 20 - 30 minut.
Po tym czasie gołąbki przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 20 minut aby gołąbki sie zrumieniły i przypiekły.
Liście kapusty sparzyć kilka minut w lekko osolonej wrzącej wodzie.
Po wyjęciu pościnać grubsze nerwy.
Ryż ugotować według opisu na opakowaniu.
Po ugotowaniu wystudzić.
Obrać cebule pokroić w kostkę, podsmażyć do zeszklić na rozgrzanym oleju.
Do podsmażonej cebuli dodać obrane, pokrojone w kostkę pieczarki i smażyć do miękkości pieczarek a następnie wystudzić.
Do miski włożyć mięso dodać ryż, pieczarki z cebulką, jajko i przyprawy.
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Na liście nakładać farsz i zawijać gołąbki.
Gołąbki układać w większym garnku, zalać wodą i dusić około 20 - 30 minut.
Po tym czasie gołąbki przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 20 minut aby gołąbki sie zrumieniły i przypiekły.
gusia1000