Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 190
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam gołąbki, ale ze względu na niewielką rodzinę często przyrządzam gołąbki bez zawijania. Może ich przygotowanie jest krótsze, bo nie trzeba odparzać kapusty to też zajmuje trochę czasu. Jednakże w smaku przypominają klasykę.

Gołąbki bez zawijania Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania

Około 18 sztuk, masa na gołąbki:

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oleju

Ponadto:

  • kilka liści z kapusty
  • 1 marchewka
  • 4 listki laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • około 1 l bulionu/osolonej wody
  • około 150g koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania

Ryż i kapusta:

Gołąbki bez zawijania
Kapusty nigdy nie spażam i jest idealna w gołąbkach.

Ryż należy ugotować w osolonej wodzie i całkowicie ostudzić.
Kapustę drobno poszatkować.

Masa na gołąbki:

Gołąbki bez zawijania
Masę na gołąbki należy doprawić wg smaku.

Składniki masy na gołąbki umieścić w misce i dokładnie połączyć.
Całość doprawić do smaku.
Następnie z masy uformować okrągłe kotleciki.

Obsmażanie:

Gołąbki bez zawijania
Należy uważać, aby kapusta się nie przysmażyła.

Gołąbki obsmażyć na odrobinie oleju.

Układanie w garnku i gotowanie:

Gołąbki bez zawijania
Czas gotowania zależy od rodzaju kapusty.

Na dnie garnka kolejno ułożyć liście kapusty, gołąbki, dodać plasterki marchewki, listki laurowe oraz ziele angielskie.
Wszystko razem zalać bulionem lub osoloną wodą, a wierzch przykryć liściem kapusty.
Całość gotować około 40-50 minut - aż kapusta będzie miękka.

Zagęszczanie:

Gołąbki bez zawijania
Zamiast koncentratu można przygotować zasmażkę.

Na końcu delikatnie wmieszać koncentrat i całość podgotować do momentu powstania gęstszego sosu.