slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Pieczone gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne gołąbki bez zawijania. Bardzo prosto się je robi, a potem pozostaje już tylko pieczenie. Podajemy z ulubionym sosem.

Pieczone gołąbki bez zawijania

Składniki:

Pieczone gołąbki bez zawijania

 

Sposób przygotowania:

Pieczone gołąbki bez zawijania
Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania i odkładamy do ostygnięcia.

Cebule i czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na łyżce smalcu, odstawiamy. Kapustę pekińską drobno kroimy i przekładamy do sporej miski.

Następnie dodajemy ostudzony ryż oraz przesmażoną cebulkę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy surowe mięso mielone, mieszamy. Na koniec dodajemy jajka, kaszę manną oraz przyprawy. Wyrabiamy masę na gołąbki, formujemy podłużne kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Podsmażone gołąbki układamy na blaszce, podlewamy bulionem i przykrywamy dokładnie folią aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.

Podajemy z ulubionym sosem.