Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Gołąbki bez zawijania są świetnym pomysłem dla leniuchów- kiedy nie chce mi się robić tradycyjnych - zawsze robię te szybsze.

Gołąbki bez zawijania

Składniki:

Gołąbki bez zawijania

 

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1 woreczek ryżu
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 jajko
  • tłuszcz do smażenia
  • 1/2 główki młodej kapusty

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania
Ryż ugotować. Ostudzić. Mięso wymieszać z jajkiem, ryżem, posiekaną kapustą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Uformować gołąbki, obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Zalać 2 szklankami wody, dodać kostkę rosołową. Dusić pod przykryciem.

Kiedy będą miękkie do sosu dodać koncentrat pomidorowy. Sos doprawić do smaku.