Sposób przygotowania:
Paprykowa suszona łopatkaEtap 1
Mięso umyć, następnie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Do moździerza przełożyć płatki papryki, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, kolendrę i zioła. Dokładnie utrzeć.
Etap 2
Do utartych przypraw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso dokładnie natrzeć przygotowaną mieszanką, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 4-5 dni. Co ok. 12 godzin mięso odwrócić odlewając wytwarzający się płyn. Po tym czasie mięso wyjąć z woreczka, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i umieścić w piekarniku na ruszcie. Piekarnik nastawić na 40 stopni, włączyć termoobieg. Łopatkę suszyć ok. 2 godziny.
Etap 3
Następnie przełożyć ją do czystej pończochy i powiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu na ok. 4 dni. Wysuszoną łopatkę odłożyć do lodówki na dobę, następnie kroić ją w bardzo cienkie plasterki.