Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Paprykowa suszona łopatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Pyszna domowa wędlinka. Łopatka wieprzowa w marynacie z dużą ilością płatków papryki suszona przez kilka dni.

Paprykowa suszona łopatka

Składniki:

Paprykowa suszona łopatka

 

Sposób przygotowania:

Paprykowa suszona łopatka

Etap 1

Paprykowa suszona łopatka
Część potrzebnych przypraw przełożona do moździerza.

Mięso umyć, następnie dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Do moździerza przełożyć płatki papryki, ziarenka ziela angielskiego, liść laurowy, kolendrę i zioła. Dokładnie utrzeć.

Etap 2

Paprykowa suszona łopatka
Zamarynowana łopatka suszona w lekko nagrzanym piekarniku.

Do utartych przypraw dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Mięso dokładnie natrzeć przygotowaną mieszanką, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. 4-5 dni. Co ok. 12 godzin mięso odwrócić odlewając wytwarzający się płyn. Po tym czasie mięso wyjąć z woreczka, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i umieścić w piekarniku na ruszcie. Piekarnik nastawić na 40 stopni, włączyć termoobieg. Łopatkę suszyć ok. 2 godziny.

Etap 3

Paprykowa suszona łopatka
Podsuszona w piekarniku łopatka przełożona do pończochy.

Następnie przełożyć ją do czystej pończochy i powiesić w ciepłym, przewiewnym miejscu na ok. 4 dni. Wysuszoną łopatkę odłożyć do lodówki na dobę, następnie kroić ją w bardzo cienkie plasterki.