Sposób przygotowania:
Klopsy w sosie z tartej cukiniiETAP 1:
KLOPSY: łopatkę wieprzową zmielić na średnich oczkach maszynki do mielenia mięsa. Obraną i opłukaną cebulę, drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju. Odstawić do przestygnięcia.
Do mięsa dodać usmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztrzepane jajko, bułkę tartą, zimną wodę i przyprawy. Całość wymieszać i bardzo starannie wyrobić.
Z mięsa formować klopsy, panierować je w bułce tartej i usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
ETAP 2:
SOS Z TARTEJ CUKINII: cukinię opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
ETAP 3:
Cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka.
W rondelku roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę, szczyptę cukru i smażyć, aż lekko zmięknie.
ETAP 4:
Dodać startą cukinię, garnek nakryć pokrywką i razem dusić na średnim ogniu. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą morską.
Dodać oba sery i energicznie wymieszać, aby sos nabrał kremowej konsystencji i dobrze połączył się z cukinią.
ETAP 5:
Dodać posiekaną natkę pietruszki i klopsy, całość delikatnie wymieszać.
Alex_M
Beatris
anemon