anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Klopsy w sosie z tartej cukinii

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 17

Dobrze znane wieprzowe klopsy podane w serowym sosie z tartą cukinią nabierają wiosennej lekkości i zupełnie nowego smaku.

Klopsy w sosie z tartej cukinii

Składniki:

Klopsy w sosie z tartej cukinii

 

  • KLOPSY:

 

  • łopatka wieprzowa - 1/2 kg
  • cebula - 1 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • jajko – 1 szt.
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • sól morska – 1 łyżeczka
  • pieprz czarny świeżo mielony - 1/3 łyżeczki
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • zimna woda - 1/4 szklanki

 

 

  • PONADTO:
  • olej – do smażenia
  • bułka tarta – do panierowania

Sposób przygotowania:

Klopsy w sosie z tartej cukinii

ETAP 1:

Klopsy w sosie z tartej cukinii
Uformowane klopsy usmażyć na rozgrzanej patelni.

KLOPSY: łopatkę wieprzową zmielić na średnich oczkach maszynki do mielenia mięsa. Obraną i opłukaną cebulę, drobno pokroić i usmażyć na 2 łyżkach oleju. Odstawić do przestygnięcia.

Do mięsa dodać usmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, roztrzepane jajko, bułkę tartą, zimną wodę i przyprawy. Całość wymieszać i bardzo starannie wyrobić.

Z mięsa formować klopsy, panierować je w bułce tartej i usmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.

ETAP 2:

Klopsy w sosie z tartej cukinii
Warzywa umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce i pokroić w piórka.

SOS Z TARTEJ CUKINII: cukinię opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

ETAP 3:

Klopsy w sosie z tartej cukinii
Cebulę podsmażyć w rondlu na rozgrzanym maśle.

Cebulę pokroić w bardzo cienkie piórka.
W rondelku roztopić masło, dodać pokrojoną cebulę, szczyptę cukru i smażyć, aż lekko zmięknie.

ETAP 4:

Klopsy w sosie z tartej cukinii
Dodać pozostałe składniki sosu i zagotować.

Dodać startą cukinię, garnek nakryć pokrywką i razem dusić na średnim ogniu. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i solą morską.

Dodać oba sery i energicznie wymieszać, aby sos nabrał kremowej konsystencji i dobrze połączył się z cukinią.

ETAP 5:

Klopsy w sosie z tartej cukinii

Dodać posiekaną natkę pietruszki i klopsy, całość delikatnie wymieszać.