Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Gołąbki bez zawijania z pęczakiem

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Te gołąbki bez zawijania z kaszą pęczak to świetny pomysł na odrobinę "inności" w codziennej tradycji.

Gołąbki bez zawijania z pęczakiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania z pęczakiem

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania z pęczakiem
Kapustę szatkujemy dość drobno (ja użyłam robota kuchennego - większe oczka), przekładamy do dużego garnka bądź miski i solimy, odstawiamy na około 15-20 minut.



W tym czasie ryż i kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu, kiedy przestygnie dodajemy do kapusty, dodajemy mięso mielone oraz jajka i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy po czym dodajemy mannę aby uzyskać odpowiednią konsystencję, farsz nie powinien być zbyt luźny, powinien ładnie formować się w klopsy.



Te obtaczamy w mące a następnie smażymy po około 4 minut z każdej strony, następnie przekładamy wszystko do garnka o szerokim spodzie, puszkę pomidorów przekładamy do malaksera, dodajemy zioła i rozdrabniamy, dolewamy około 200 ml wody i całością zalewamy gołąbki, doprawiamy do smaku solą i ewentualnie pieprzem, gotujemy przez około 40 minut. Podajemy np z ziemniaczkami. Smacznego
Gołąbki bez zawijania z pęczakiem
do miski przekłądamy kapustę mięso ryż i kaszę
Gołąbki bez zawijania z pęczakiem
wbijamy jajko i doprawiamy przyprawami do smaku
Gołąbki bez zawijania z pęczakiem
następnie z wyrobionej masy formujemy gołąbki które obtaczamy w mące i opiekamy
Gołąbki bez zawijania z pęczakiem
gołabki ukłądamy w garnku następnie zalewamy sosem pomidorowym i gotujemy