Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Gołąbki bez zawijania z szynką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem wędzonej szynki wieprzowej.

Gołąbki bez zawijania z szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania z szynką

 

  • 40 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1/2 torebki ryżu
  • 1 małe jajko
  • 1/2 cebuli
  • 3 duże liście kapusty pekińskiej
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • 8 plasterków szynki wędzonej surowej
  • olej do smażenia
  • 4 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania z szynką
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, wysypać z woreczka. Do mięsa dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, drobno poszatkowane liście kapusty, pieprz, przyprawę w płynie, ugotowany ryż i pokrojone w kostkę plasterki szynki. Bardzo dokładnie wymieszać. Z masy formować kotleciki i kłaść je na rozgrzany na patelni olej. Zrumienić je lekko z obu stron. Do zrumienionych kotlecików dodać przecier pomidorowy, ziele angielskie i liść laurowy. Wlać 2 szklanki wody. Dusić pod przykryciem ok. 25 minut. Mąkę rozmieszać w 1 szklance zimnej wody, zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Gołąbki bez zawijania z szynką
Ugotowany odcedzony i wysypany z woreczka ryż.
Gołąbki bez zawijania z szynką
Mięso mielone z dodatkiem kapusty szynki ryżu cebuli jajka i przypraw.
Gołąbki bez zawijania z szynką
Uformowane kotleciki lekko zrumienione na oleju.
Gołąbki bez zawijania z szynką
Kotleciki zalane wodą z dodatkiem przecieru i przypraw.