Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania
1. Farsz na gołąbki: mięso wrzucamy do miski razem z fixem. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy, aż odparują wodę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do mięsa. Pekinkę drobno siekamy i dorzucamy do miski. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy, dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy. 2. Formujemy kotlety (mi wyszło 10 szt.) i obsmażamy je lekko z dwóch stron, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. 3. Przygotowujemy sos - do wyższego naczynia wlewamy wodę, dodajemy przecier pomidorowy, keczup, posiekane liście bazylii i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Sos wylewamy na kotlety. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 220 stopni (kotlety muszą być przykryte) na ok. 30-40 minut. 4. Umytą natkę pietruszki siekamy i posypujemy nią porcje gołąbków. Podajemy na gorąco ze świeżym pieczywem.