nieuchwytna

nieuchwytna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 350]

Gołąbki bez zawijania

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Gołabki bez zawijania podaję ze świeżym pieczywem.

Gołąbki bez zawijania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania

 

  • 500 g mięsa mielonego indyczego
  • ok. 20 dag pieczarek
  • 2-3 większe liście kapusty pekińskiej
  • 1 woreczek ryżu
  • 1 fix do gołąbków bez zawijania (lub przyprawy i bułka tarta jak do kotletów mielonych)
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek oleju

 

  • Sos:
  • 500 ml wody
  • większy słoiczek przecieru pomidorowego (190 g)
  • 3-4 łyżki keczupu
  • 2-3 listki bazylii
  • vegeta, pieprz, łyżeczka maggi

 

  • + natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania
1. Farsz na gołąbki: mięso wrzucamy do miski razem z fixem. Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki i podsmażamy, aż odparują wodę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy do mięsa. Pekinkę drobno siekamy i dorzucamy do miski. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy, studzimy, dodajemy do mięsa i całość dokładnie mieszamy. 2. Formujemy kotlety (mi wyszło 10 szt.) i obsmażamy je lekko z dwóch stron, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. 3. Przygotowujemy sos - do wyższego naczynia wlewamy wodę, dodajemy przecier pomidorowy, keczup, posiekane liście bazylii i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Sos wylewamy na kotlety. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 220 stopni (kotlety muszą być przykryte) na ok. 30-40 minut. 4. Umytą natkę pietruszki siekamy i posypujemy nią porcje gołąbków. Podajemy na gorąco ze świeżym pieczywem.
Gołąbki bez zawijania
Do miski wrzucamy mięso, fix i podduszone pieczarki.
Gołąbki bez zawijania
Kapustę siekamy i dodajemy do miski.....
Gołąbki bez zawijania
Razem z ryżem całość dokładnie mieszamy.
Gołąbki bez zawijania
Formujemy kotlety, podsmażamy i zapiekamy z sosem.