gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem makaronu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem makaronu podaję z ziemniakami jako danie główne na obiad. Polecam.

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem makaronu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem makaronu

 

  • 500 gram mięsa mielonego
  • 60 gram makaronu nitki
  • 1 cebula
  • 1/2 mniejszej kapusty pekińskiej
  • sól
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • ostra papryka
  • przyprawa do wieprzowiny
  • 1 jajko
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania:

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem makaronu
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy i studzimy. Kapustę pekińską i cebulę mielimy na drobno w rozdrabniaczu. Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy makaron, kapustę pekińską, cebulę, jajko i przyprawy (sól, pieprz, ostrą paprykę, przyprawę do wieprzowiny oraz czosnek granulowany). Wszystko razem mieszamy - wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy klopsiki, które następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony (przez chwilę), po czym klopsiki przekładamy do głębszej patelni lub garnka. SOS: Pomidory z zalewą wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i miksujemy blenderem. Następnie dolewamy wodę i dodajemy kostkę rosołową oraz koncentrat pomidorowy. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotowym sosem polewamy klopsiki i całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż klopsy będą miękkie (ok. 30 minut). Klopsiki z sosem wykładamy na półmisek. 
Gołąbki bez zawijania z dodatkiem makaronu
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy i studzimy.
Gołąbki bez zawijania z dodatkiem makaronu
Kapustę pekińską i cebulę mielimy na drobno w rozdrabniaczu.
Gołąbki bez zawijania z dodatkiem makaronu
Z masy formujemy klopsiki, które następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony (przez chwilę), po czym klopsiki przekładamy do głębszej patelni lub garnka.
Gołąbki bez zawijania z dodatkiem makaronu
Gotowym sosem polewamy klopsiki i całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż klopsy będą miękkie (ok. 30 minut).