Sposób przygotowania:
Gołąbki bez zawijania z dodatkiem makaronu
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzamy i studzimy. Kapustę pekińską i cebulę mielimy na drobno w rozdrabniaczu. Mięso mielone przekładamy do miski i dodajemy makaron, kapustę pekińską, cebulę, jajko i przyprawy (sól, pieprz, ostrą paprykę, przyprawę do wieprzowiny oraz czosnek granulowany). Wszystko razem mieszamy - wyrabiamy na jednolitą masę. Z masy formujemy klopsiki, które następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony (przez chwilę), po czym klopsiki przekładamy do głębszej patelni lub garnka. SOS: Pomidory z zalewą wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia i miksujemy blenderem. Następnie dolewamy wodę i dodajemy kostkę rosołową oraz koncentrat pomidorowy. Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotowym sosem polewamy klopsiki i całość dusimy pod przykryciem do momentu, aż klopsy będą miękkie (ok. 30 minut). Klopsiki z sosem wykładamy na półmisek.