Sposób przygotowania:
Gołąbki inaczej
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Kapustę sparzyć wrzątkiem i poszatkować.
Mięso mielone przyprawić pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi, a następnie dodać 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i wymieszać ręką do połączenia składników.
Na końcu dodać ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać łyżką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Na dnie ułożyć warstwę poszatkowanej kapusty, następnie warstwę mięsa z ryżem, kolejną warstwę kapusty i na nią drugą warstwę mięsa z ryżem.
Na końcu ułożyć trzecią warstwę kapusty. Rozbełtane jajka zmieszać ze śmietanką, przyprawić solą i pieprzem i polać składniki w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie żaroodporne przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50-60 min.
Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Mięso mielone przyprawić pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi, a następnie dodać 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i wymieszać ręką do połączenia składników.
Na końcu dodać ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać łyżką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.
Na dnie ułożyć warstwę poszatkowanej kapusty, następnie warstwę mięsa z ryżem, kolejną warstwę kapusty i na nią drugą warstwę mięsa z ryżem.
Na końcu ułożyć trzecią warstwę kapusty. Rozbełtane jajka zmieszać ze śmietanką, przyprawić solą i pieprzem i polać składniki w naczyniu żaroodpornym.
Naczynie żaroodporne przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50-60 min.
Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.