Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Gołąbki inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pomysł na gołąbki inaczej w formie zapiekanej. Warstwa kapusty przełożona warstwą mięsa mielonego zmieszanego z ryżem. Inna forma ale smak gołąbkowy :)

Gołąbki inaczej Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gołąbki inaczej

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki inaczej
Cebulę i czosnek obrać, posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Kapustę sparzyć wrzątkiem i poszatkować.

Mięso mielone przyprawić pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi, a następnie dodać 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i wymieszać ręką do połączenia składników.

Na końcu dodać ugotowany, ostudzony ryż oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i wymieszać łyżką. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem.

Na dnie ułożyć warstwę poszatkowanej kapusty, następnie warstwę mięsa z ryżem, kolejną warstwę kapusty i na nią drugą warstwę mięsa z ryżem.

Na końcu ułożyć trzecią warstwę kapusty. Rozbełtane jajka zmieszać ze śmietanką, przyprawić solą i pieprzem i polać składniki w naczyniu żaroodpornym.

Naczynie żaroodporne przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50-60 min.

Podawać z sosem pomidorowym lub ketchupem.  
Gołąbki inaczej
Gotowe zapieczone gołąbki inaczej w naczyniu żaroodpornym
Gołąbki inaczej
Upieczona zapiekanka gołąbkowa podana z ketchupem