MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Takie gołąbki moja Mama robi od lat stosunkowo często, bo każdy lubi, a są mniej pracochłonne od tradycyjnych, zawijanych. Porcja jest duża, dlatego dla mniejszej rodziny (3-4 osoby) polecam zmniejszyć proporcje o połowę.

Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania

Gołąbki

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 mała główka białej kapusty
  • 5 dużych jaj
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 6 łyżek ryżu
  • 2 łyżki słodkiej papryki mielonej
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa uniwersalna

Dodatkowo

Sos pomidorowy (proporcje na 1 litr wody:

  • 1 kostka rosołowa (lub mięsna)
  • 6 łyże koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek ostrego i gęstego keczupu
  • 3-4 łyżki śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania
Kapustę obieramy z wierzchnich liści i szatkujemy. Solimy lekko i zgniatamy rękoma. Odstawiamy na pół godziny i po tym czasie odciskamy sok. Dodajemy do niej pozostałe składniki, przyprawiamy i mieszamy dokładnie do połączenia składników.

Z masy formujemy gołąbki na kształt kotletów mielonych i po obtoczeniu w bułce tartej smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Sos: w garnku zagotowujemy wodę (na podane proporcje gołąbków trzeba przynajmniej 2 litry), dodajemy kostkę rosołową, keczup i koncentrat i mieszamy do rozpuszczenia.

Do sosu wkładamy gołąbki i gotujemy 40-50 minut, aż ryż będzie miękki. Sos zaprawiamy śmietaną 30%. Sos można dodatkowo zagęścić mąką, ale nie powinno być takiej potrzeby - gęsty keczup i koncentrat w połączeniu z bułką tartą z panierowania gołąbków dają odpowiednią konsystencję sosu. 
Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania
Wielkość możemy formować dowolną, ja wolę mniejsze
Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania
Wszystkie składniki łączymy w misce i wyrabiamy
Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania
Formujemy gołąbki i obtaczamy w bułce tartej
Gołąbki inaczej, czyli bez zawijania
Gołabki wkładamy do sosu i gotujemy do miękkości

Tagi:

gołąbki