VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo elegancki i syty obiad w formie roladek wypełnionych szpinakiem i ciągnącym się serem. Smaku nadaje wędzony boczek i kremowy sos z natka pietruszki.

Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na sosie

Składniki:

Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na sosie

 

 

Sposób przygotowania:

Roladki ze szpinakiem i serem w boczku na sosie
Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty. Rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem.

Szpinak dusimy w garnku na maśle do momentu rozmrożenia. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem.

Ser ścieramy na tarce na średnich oczkach. Na każdym płacie mięsa układamy szpinak i starty ser. Zwijamy w ciasny rulon. Wierzch roladki owijamy wędzonym boczkiem.

Roladki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Zdejmujemy je na osobna miskę. Na patelnię po smażeniu mięsa wlewamy mleko i wodę. Dodajemy mąkę, śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pie truszki.

Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Mieszamy i gotujemy przez kilka minut. Wylewamy na półmisek, układamy mięso w sosie.