Elżbieta50

Elżbieta50

Kucharz
[Przepisów: 9]

Gołąbki inaczej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne gołąbki bez zawijania farszu w liście kapusty. Z dodatkiem ryżu i ksapusty są wspaniałym obiadowym daniem.

Gołąbki inaczej Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki inaczej

 

  • 70 dag mielonego mięsa wieprzowego
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 1 mała główka kapusty
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • pieprz
  • sól
  • koncentrat pomidorowy
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Gołąbki inaczej
Główkę kapusty kroimy dość grubo. Wodę w garnku solimy i na wrzątek wrzucamy kapustę. Gotujemy, aby była miękka. Po ostygnięciu kroimy ją drobno. Dodajemy ją do mielonego mięsa. Do niego dodajemy drobno pokrojoną cebulę, ugotowany ryż i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Następnie formujemy niewielkie kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Do garnka wlewamy ok. 1,5 litra wody, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy koncentrat pomidorowy i wkładamy obsmażone kotlety. Gotujemy je na małym ogniu ok. 40 minut.
Gołąbki inaczej
Kotlety obtoczone w bułce tartej smażymy na oleju.