p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym i przyprawami

Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym

 

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 200 g ryżu,
  • 1 op. bulion drobiowy Babuni,
  • 1kapusta
  • 3 łyżeczki przyprawy Pomysł na gołąbki inaczej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym
Gotujemy 2 torebki ryżu na półtwardo. Z kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Mięso mielone wieprzowe i wołowe mieszamy z ryżem, dodajemy 1 jajko, doprawiamy do smaku przyprawą Pomysł na gołąbki inaczej, pieprzem, solą i majerankiem, wszystko dokładnie mieszamy. Farsz ok. 2 łyżki układamy na liściach kapusty, zakładając boki liści do środka, a następnie zwijamy w rulon. Robimy 12 dużych gołąbków. Gołąbki podsmażamy na oleju na patelni grillowej, Na samym dnie układamy pozostałe liście kapusty, na nich układamy ciasno gołąbki i zalewamy 1 szklanką bulionu przygotowanego z opakowania bulionu babuni. Przykrywamy pokrywką i dusimy około 50-60 minut aż gołąbki będą miękkie. Podajemy z sosem pomidorowym lub bez niczego można udekorować natką pietruszki.
Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym
Mięso mielone wieprzowe i wołowe mieszamy z ryżem, dodajemy 1 jajko
Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym
doprawiamy do smaku przyprawą Pomysł na gołąbki inaczej
Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym
Farsz około 2 łyżki układamy na sparzonych liściach kapusty
Gołąbki z farszem mięsno-ryżowym
układamy ciasno gołąbki i zalewamy 1 szklanką bulionu