szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Gołąbki nie zawsze muszą być z kapusty. Te w liściach botwinki smakują rewelacyjnie polane sosem chrzanowym.

Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym

 

  • pęczek botwinki o dużych liściach
  • 100 g ugotowanego ryżu
  • 250 g mięsa mielonego
  • sól
  • pieprz
  • szklanka bulionu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 200 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym
Liście botwinki zblanszować w lekko osolonym wrzątku. Ryż wymieszać z mięsem mielonym, doprawić sola i pieprzem. Na każdy liść nałożyć łyżkę farszu i zwinąć jak gołąbki. Gołąbki ułożyć w głębokiej patelni lub rondelku i wlać zalać bulionem. Całość dusić pod przykryciem ok 30 minut. Podaje te gołąbki z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego wymieszanego z chrzanem, doprawionego solą.
Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym
Etap 1 Ryż mieszamy z mięsem mielonym i doprawiamy
Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym
Etap 2 Wybieramy duże liście botwiny i blanszujemy je
Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym
Etap 3 Na liściach układamy farsz i zwijamy jak gołąbki
Gołąbki w botwince z sosem chrzanowym
Etap 4 Układamy w rondelku lub na patelni zalewamy bulionem i dusimy