Sposób przygotowania:
Gołąbki w sosie pomidorowymPrzygotowanie kapusty
Z kapusty wyciąć głąb. Ugotować ją we wrzątku do miękkości. Odcedzić i wystudzić.
Przygotowanie farszu
Mięso zagnieść z ryżem, jajkiem, przyprawą uniwersalną i pieprzem.
Przygotowanie gołąbków
Z kapusty oderwać najładniejsze i największe liście, układać obfitą ilość farszu i zawijać. (Składać boki liścia a następnie zawijać jak roladkę).
Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Ciasno wyłożyć gołąbki. Zalać wodą by przykryła całość i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny.
Przygotowanie sosu i wykończenie gołąbków:
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i koncentratem pomidorowym aby nie było grudek. Dolać łyżkę wazową gotującej się wody z gołąbków i dokładnie wymieszać.
Wyłowić liście kapusty na których gotowały się gołąbki. Powoli, ciągle mieszając wlać sos do garnka i zagotować. Dodać cukier, doprawić obficie przyprawą uniwersalną i pieprzem. Ponownie zagotować.