Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Gołąbki w sosie pomidorowym Madiji

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Smaczne, tradycyjne nasze polskie gołąbki podane z sosem pomidorowym. Na początku mogą wydawać się trochę pracochłonne, ale gdy dojdzie się do wprawy robi się je bardzo szybko.

Gołąbki w sosie pomidorowym Madiji

Składniki:

Gołąbki w sosie pomidorowym Madiji

 

  • Kapusta
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 2 woreczki ryżu
  • 1 woreczek kaszy
  • Sól
  • Pieprz
  • 0,5 l bulionu
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki mąki
  • Woda
  • Olej

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie pomidorowym Madiji
Kapustę sparzyć. Każdego liścia rozbić, aby głąb nie był twardy. Mięso przesmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Ryż i kaszę ugotować. Mięso wymieszać z ryżem i kaszą.

Na każdego liścia nakładać farsz. Zwijać. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju. Bulion zagotować dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną w wodzie. Zagotować.

Gołąbki podawać polane sosem pomidorowym.