Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Pierożki won-ton z farszem z mięsa mielonego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierożki chińskie z nadzieniem z wieprzowiny doprawionej po azjatycku, podawane na kapuście pak choi - szczypta egzotyki na polskim stole.

Pierożki won-ton z farszem z mięsa mielonego

Składniki:

Pierożki won-ton z farszem z mięsa mielonego

 

  • Ciasto do pierożków won-ton
  • mięso mielone - 200 g
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 trawa cytrynowa
  • szczypta kurkumy
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • olej
  • kapusta pak choi - 2 główki

Sposób przygotowania:

Pierożki won-ton z farszem z mięsa mielonego

ETAP 1:

Pierożki won-ton z farszem z mięsa mielonego
Gotowy farsz z mięsa mielonego do pierożków won-ton

1. Szykujemy farsz: trawę cytrynową, czosnek i imbir drobno siekamy, łączymy z solą, pieprzem, kurkumą.

Dodajemy mięso mielone, posiekaną cebulę, posiekany szczypiorek i sos sojowy.

ETAP 2:

Pierożki won-ton z farszem z mięsa mielonego
Nasz farsz wyłożony na ciasto; nie może być go zbyt dużo, aby pierożki się dobrze sklejały

2. Farsz wykładamy na ciasto

ETAP 3:

Pierożki won-ton z farszem z mięsa mielonego
Sklejamy gotowe pierożki - np. w taki sposób jak na zdjęciu

3. Sklejamy pierożki: smarujemy brzegi ciasta wodą i sklejamy tak, aby do środka nie dostało się powietrze.

ETAP 4:

Olej rozgrzewamy w garnku. Pierożki smażymy na głębokim oleju, aż będą złociste.

ETAP 5:

Pierożki won-ton z farszem z mięsa mielonego
Kapusta pak choi z sosem sojowym jako dodatek do pierożków

Kapustę pak choi kroimy na paski. Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kapustę, podsmażamy.

Polewamy kapustę sosem sojowym i smażymy jeszcze kilka minut.

ETAP 6:

Pierożki won-ton z farszem z mięsa mielonego
Pierożki podajemy na kapuście pak choi

Pierożki wyjmujemy z oleju, odsączamy na papierowym ręcznikach. Następnie pierożki układamy na kapuście pak choi.

Smacznego!