Sposób przygotowania:
Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.
2. Szpinak rozmrażamy i odsączamy dokładnie z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec bo będzie gorzki. Do czosnku wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ser i przyprawy. Dusimy, aż ser się rozpuści.
3. Z ciasta na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Powinno nam wyjść około 10 sztuk.
4. Następnie na naleśniki rozsmarowujemy farsz i zwijamy ruloniki. Układamy je w naczyniu do zapiekania.
5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nim naleśniki i zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
6. Podajemy i smacznego. Rady: Z przepisu wyszło mi 10 sztuk naleśników. Można użyć czubrycy białej. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
2. Szpinak rozmrażamy i odsączamy dokładnie z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec bo będzie gorzki. Do czosnku wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ser i przyprawy. Dusimy, aż ser się rozpuści.
3. Z ciasta na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Powinno nam wyjść około 10 sztuk.
4. Następnie na naleśniki rozsmarowujemy farsz i zwijamy ruloniki. Układamy je w naczyniu do zapiekania.
5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nim naleśniki i zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.
6. Podajemy i smacznego. Rady: Z przepisu wyszło mi 10 sztuk naleśników. Można użyć czubrycy białej. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.