Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie naleśniki to bardzo smaczny i syty pomysł na obiad. Farsz jest bardzo wyrazisty w smaku. Dodam, że smakują na gorąco jak i na zimno.

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Składniki:

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Ciasto:

  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • pół szklanki wody gazowanej
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Farsz:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta
1. Składniki na ciasto przekładamy do miski, następnie miksujemy na gładkie bez grudek ciasto. Odstawiamy na pół godziny, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy farsz.

2. Szpinak rozmrażamy i odsączamy dokładnie z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i przesmażamy cały czas mieszając, uważamy, żeby za mocno nie przypiec bo będzie gorzki. Do czosnku wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy ser i przyprawy. Dusimy, aż ser się rozpuści.

3. Z ciasta na rozgrzanym oleju smażymy naleśniki. Powinno nam wyjść około 10 sztuk.

4. Następnie na naleśniki rozsmarowujemy farsz i zwijamy ruloniki. Układamy je w naczyniu do zapiekania.

5. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, posypujemy nim naleśniki i zapiekamy je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.

6. Podajemy i smacznego. Rady: Z przepisu wyszło mi 10 sztuk naleśników. Można użyć czubrycy białej. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.