Sposób przygotowania:
Gołąbki w sosie pomidorowym 5
Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Do miski wrzucamy ugotowany ryż, mięso, cebulę i przyprawy wg uznania i smaku trzeba wypróbować ja dodaje na oko i daję dość dużo chilli bo lubimy ostry farsz. Wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na noc żeby farsz przeszedł przyprawami. Jeśli ktoś nie ma czasu to również jest dobry tego samego dnia. Kapustę parzymy w lekko osolonej wodzie i zdejmujemy po jednym liściu aż do końca główki (trzeba jednak uważać żeby liście nie były zbyt miękkie a jedynie się sparzyły bo się rozlecą przy zawijaniu). Z liści ścinamy twardą część i zawijamy farsz. Można zawiązać gołąbki nitką żeby się nie rozwinęły. Następnie wszystkie gołąbki podsmażamy na oleju na złoty kolor. Wkładamy podsmażone gołąbki do garnka którego dno jest wyłożone pozostałymi liśćmi kapusty i zalewamy wodą z parzenia kapusty i bulionem. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i gotujemy ok. 30 min. Po tym czasie gołąbki wyciągamy z wody. Wywar w którym się gotowały przecedzamy do drugiego garnka i dodajemy koncentrat pomidorowy, czosnek pokrojony w plastry i przyprawy do smaku. Zaciągamy sos mąką i polewamy nim gołąbki. Smacznego!!!