Sposób przygotowania:
Proste gołąbki w sosie pomidorowym
Sos: Pomidory drobno posiekać, podsmażyć w garnuszku, aż się rozpadną, podlać je rosołem, gotować kilka minut, a następnie zmiksować. Dodać koncentrat doprawić. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć przez sitko z sosem, zagotować. Z kapusty wyciąć głąb, obgotować ją odrywając liście, odstawić liście do ostudzenia. Ryż ugotować na półtwardo, następnie wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać dymkę, cebulę i czosnek posiekany w kostkę. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać wszystkie składniki. Na ostudzone liście nakładać porcję farszu i zawijać w rulony. Przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlać bulionem lub sosem, przykryć pokrywką i piec do miękkość kapusty w piekarniku.
KasiaJulcia