Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Książka Kucharska: Przepisy na smaczne gołąbki

Proste gołąbki w sosie pomidorowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Gołąbki w sosie pomidorowym duszone w piekarniku.

Proste gołąbki w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Proste gołąbki w sosie pomidorowym

 

  • Gołąbki:
  • duża główka kapusty
  • 800g mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 woreczki ryżu
  • 3 cebule
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • sól
  • ok. 3 łyżki siekanej dymki

 

  • sos:
  • ok.1 litr bulionu lub rosołu
  • 2 pomidory malinowe
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany

 

 

Sposób przygotowania:

Proste gołąbki w sosie pomidorowym
Sos: Pomidory drobno posiekać, podsmażyć w garnuszku, aż się rozpadną, podlać je rosołem, gotować kilka minut, a następnie zmiksować. Dodać koncentrat doprawić. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć przez sitko z sosem, zagotować. Z kapusty wyciąć głąb, obgotować ją odrywając liście, odstawić liście do ostudzenia. Ryż ugotować na półtwardo, następnie wymieszać z ugotowanym ryżem, dodać dymkę, cebulę i czosnek posiekany w kostkę. Całość doprawić solą i pieprzem, dodać jajko i wymieszać wszystkie składniki. Na ostudzone liście nakładać porcję farszu i zawijać w rulony. Przygotowane gołąbki ułożyć w naczyniu żaroodpornym podlać bulionem lub sosem, przykryć pokrywką i piec do miękkość kapusty w piekarniku.
Proste gołąbki w sosie pomidorowym
Mięso wymieszać z ryżem, cebulą, zieloną dymką i czosnkiem.
Proste gołąbki w sosie pomidorowym
Porcje farszu zawijać w liście kapusty w rulony i ułożyć w naczyniu.