Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 361]

Gołąbki w sosie pomidorowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Tradycyjne i pyszne gołąbki, które zawsze przygotowuję według przepisu babci. Mój Mąż często się ich domaga :)

Gołąbki w sosie pomidorowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Gołąbki w sosie pomidorowym

Gołąbki:

  • 1 główka kapusty białej
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 saszetka ugotowanego al`dente ryżu białego
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
  • pieprz

Sos:

  • 1 słoiczek (90 g) koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 300 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól i przyprawa uniwersalna
  • woda

Sposób przygotowania:

Gołąbki w sosie pomidorowym

Przygotowanie kapusty

Gołąbki w sosie pomidorowym
Ugotowana kapusta do gołąbków w trakcie studzenia

Z kapusty wyciąć głąb. Ugotować ją we wrzątku do miękkości. Odcedzić i wystudzić.

Przygotowanie farszu

Gołąbki w sosie pomidorowym
Gotowy i zagnieciony farsz z mięsa i ryżu

Mięso zagnieść z ryżem, jajkiem, przyprawą uniwersalną i pieprzem.

Przygotowanie gołąbków

Gołąbki w sosie pomidorowym
Nafaszerowane mięsem i ryżem liście kapusty

Z kapusty oderwać najładniejsze i największe liście, układać obfitą ilość farszu i zawijać. (Składać boki liścia a następnie zawijać jak roladkę).

Dno garnka wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Ciasno wyłożyć gołąbki. Zalać wodą by przykryła całość i gotować na wolnym ogniu przez pół godziny.

Przygotowanie sosu i wykończenie gołąbków:

Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką i koncentratem pomidorowym aby nie było grudek. Dolać łyżkę wazową gotującej się wody z gołąbków i dokładnie wymieszać.

Wyłowić liście kapusty na których gotowały się gołąbki. Powoli, ciągle mieszając wlać sos do garnka i zagotować. Dodać cukier, doprawić obficie przyprawą uniwersalną i pieprzem. Ponownie zagotować.