Sposób przygotowania:
Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia.
Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki .
Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków.
Mięso odłożone na gołąbki pokroić.
Zmielić w Rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa.
Usiekać drobno obraną cebulę i usmażyć ją na złoto na oleju.
Wymieszać mielone mięso ( surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, 1/ łyżeczki maggi , ryż , szczyptę soli , 1/2 łyżki oleju ).
Z kapusty zdjąć 4 wierzchnie liście.
Zalać je wrzątkiem , odcedzić i osuszyć.
Ze sparzonych liści ściąć grube nerwy .
Na każdy liść nałożyć farsz ( po ok. 2 łyżki).
Zwinąć gołąbki.
Zawinąć gołąbki w folię spożywczą .
Ułożyć w garnku do gotowania na parze.
Gotować 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku.
Wyjąć z garnka. Rozwinąć .
Podgrzać rosół z gęsi.
Ułożyć na 2 głębokich talerzach.
Zalać każdy połową pozostawionej porcji rosołu.
Dekorować tymiankiem lub natką pietruszki.
* Powinno być 5 łyżek surowego mięsa, ale ja zostawiłam sporo mięsa na kośćcu na którym gotowałam rosół by był mocniejszy i surowego odłożyłam tylko mały kawałek - za to dodałam do niego farszu do kołdunów ( 2 łyżki).
Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki .
Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków.
Mięso odłożone na gołąbki pokroić.
Zmielić w Rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa.
Usiekać drobno obraną cebulę i usmażyć ją na złoto na oleju.
Wymieszać mielone mięso ( surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, 1/ łyżeczki maggi , ryż , szczyptę soli , 1/2 łyżki oleju ).
Z kapusty zdjąć 4 wierzchnie liście.
Zalać je wrzątkiem , odcedzić i osuszyć.
Ze sparzonych liści ściąć grube nerwy .
Na każdy liść nałożyć farsz ( po ok. 2 łyżki).
Zwinąć gołąbki.
Zawinąć gołąbki w folię spożywczą .
Ułożyć w garnku do gotowania na parze.
Gotować 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku.
Wyjąć z garnka. Rozwinąć .
Podgrzać rosół z gęsi.
Ułożyć na 2 głębokich talerzach.
Zalać każdy połową pozostawionej porcji rosołu.
Dekorować tymiankiem lub natką pietruszki.
* Powinno być 5 łyżek surowego mięsa, ale ja zostawiłam sporo mięsa na kośćcu na którym gotowałam rosół by był mocniejszy i surowego odłożyłam tylko mały kawałek - za to dodałam do niego farszu do kołdunów ( 2 łyżki).
luna76
edytaha