Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Gołąbki na kilka sposobów

Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Gołąbki robić następnego dnia po ugotowaniu rosołu lub później jeśli mięso na gołąbki i porcję rosołu zamrozimy.

Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole

 

  • 1,5 szklanki rosołu z gęsi
  • 4 duże wierzchnie liście młodej kapusty
  • kawałek chudego mięsa z piersi gęsi ( po zmieleniu 5 łyżek )
  • 4 łyżki ugotowanego ryżu jaśminowego ( jest lepszy do gołąbków bo kleisty)
  • 1 cebula
  • 1,5 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1/2 łyżeczki maggi w płynie
  • 4 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • szczypta pieprzu czarnego grubo mielonego
  • 2,5 łyżki majeranku

 

Sposób przygotowania:

Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Wyluzować pierś z gęsi porcjując 2 połówki do pieczenia.

Wykroić kościec z mięsem i okrawkami na rosół i kawałek chudego mięsa bez skóry na gołąbki .

Ugotować rosół z rumianymi warzywami i odlać 1,5 szklanki do gołąbków.

Mięso odłożone na gołąbki pokroić.

Zmielić w Rozdrabniaczu lub maszynce do mielenia mięsa.

Usiekać drobno obraną cebulę i usmażyć ją na złoto na oleju.

Wymieszać mielone mięso ( surowe i farsz od kołdunów), cebulę, natkę pietruszki, majeranek, pieprz mielony, 1/ łyżeczki maggi , ryż , szczyptę soli , 1/2 łyżki oleju ).

Z kapusty zdjąć 4 wierzchnie liście.

Zalać je wrzątkiem , odcedzić i osuszyć.

Ze sparzonych liści ściąć grube nerwy .

Na każdy liść nałożyć farsz ( po ok. 2 łyżki).

Zwinąć gołąbki.

Zawinąć gołąbki w folię spożywczą .

Ułożyć w garnku do gotowania na parze.

Gotować 20 minut od zagotowania wody w dolnym garnku.

Wyjąć z garnka. Rozwinąć .

Podgrzać rosół z gęsi.

Ułożyć na 2 głębokich talerzach.

Zalać każdy połową pozostawionej porcji rosołu.

Dekorować tymiankiem lub natką pietruszki.



* Powinno być 5 łyżek surowego mięsa, ale ja zostawiłam sporo mięsa na kośćcu na którym gotowałam rosół by był mocniejszy i surowego odłożyłam tylko mały kawałek - za to dodałam do niego farszu do kołdunów ( 2 łyżki).
Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Przygotowac farsz do gołąbków z miesa-cebulki-ryżu i przypraw
Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Na sparzone liście kapusty nakładać farsz i zwijać gołąbki
Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Gołąbki zawinąć szczelnie w folię spożywczą i gotować na parze
Gołąbki z gęsiny w gęsim rosole
Podgrzać gęsi rosół i zalewać gorącym ułożone na głębokich talerzach gołąbki