BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Gołąbki z kaszą gryczaną niepaloną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gołąbki które dzisiaj proponuję są smaczne, rozpływają się w ustach, a ich smak jest zaskakująco smaczny, sosik dodaje pikanterii, można jeść jeść i nie ma końca.

Gołąbki z kaszą gryczaną niepaloną

Składniki:

Gołąbki z kaszą gryczaną niepaloną

 

  • Kapusta biała 1 szt,

 

  • Farsz;
  • mięso mielone 500 g,
  • kasza gryczana niepalona (sucha 200 g),
  • woda zimna 400 ml,
  • grzyby suszone mielone 2 łyżki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • pietruszka suszona 2 łyżki,
  • papryka wędzona 1 płaska łyżka,

Sposób przygotowania:

Gołąbki z kaszą gryczaną niepaloną
Kaszę ugotować w osolonej wodzie.

Gotować na małym ogniu do momentu wchłonięcia wody przez kaszę.

Do ugotowanej ciepłej kaszy dodać pozostałe składniki (łącznie z mięsem), dokładnie wymieszać.

Kapustę włożyć do garnka z gorącą wodą i parzyć skrawając poszczególne liście kapusty.

Wyjmować z wody, ściąć zgrubienia.

Na każdy liść nakładać porcje farszu,(ilość farszu zależy od wielkości liścia).

Gołąbki ułożyć w garnku na 2 większych liściach i zalać litrem soku pomidorowego,dodając śmietanę 30 % oraz 2 kostki rosołowe rozpuszczone w 1/2 szkl. gorącej wody.

Gotować do miękkości kapusty.

Podawać z ugotowanymi ziemniaczkami lub pieczywem.